شایع‌ترین مشکلات زانو و نحوه درمان آن‌ها

زانو یکی از اصلی‌ترین و پیچیده‌ترین مفاصل بدن است که وزن ما را تحمل می‌کند و حرکت کردن را نیز برای ما فراهم می‌آورد. با توجه به کاربردی که مفصل زانو در بدن دارد، این مفصل حساسیت بالایی برخوردار بوده و دچار آسیب و مشکلات فراوانی می‌شود. مشکلات زانو و روش‌های درمان هریک متفاوت است به همین دلیل تصمیم گرفته‌ایم در این مقاله تمامی و شایع‌ترین مشکلات زانو را با هم بررسی کنیم تا در صورتی که با هریک از این مشکلات روبرو شدید بتوانید بهترین و سریع‌ترین راه درمان را انتخاب کنید.

آسیب به رباط صلیبی قدامی

آسیب به رباط صلیبی قدامی

رباط صلیبی قدامی (ACL) قسمتی از زانو است که استخوان‌های فوقانی و قدامی را به هم متصل می‌کند و باعث می‌شود تا زانو ثابت نگه داشته شود. در صورتی که زانو دچار چرخش شدید یا ناگهانی شود، این ناحیه آسیب خواهد دید و پاره می‌شود. آسیب به رباط صلیبی قدامی در میان ورزشکاران بسیار شایع بوده و می‌تواند خفیف یا شدید باشد. برای درمان آسیب دیدگی رباط صلیبی قدامی متخصص زانو با توجه به میزان آسیب دیدگی از روش‌های متفاوتی مانند فیزیوتراپی یا جراحی استفاده خواهد کرد.

آسیب رباط صلیبی خلفی

رباط صلیبی خلفی باعث اتصال استخوان فمور به استخوان ران می‌شود و از حرکت بیش از حد ران به سمت عقب جلوگیری می‌کند. همانطور که از نام این رباط مشخص است در قسمت خلفی و پشت زانو جا دارد و زمانی که ترومایی به زانو وارد شود، این ناحیه آسیب خواهد دید. در صورتی که تنها به قسمت خلفی رباط آسیب وارد شود، از درمان‌های غیر جراحی برای بیمار استفاده می‌شود ولی در صورتی که زانو در رفته باشد یا چند رباط دچار پارگی شده باشد از جراحی استفاده می‌شود. 

شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید  دلایل ساییدگی مفصل زانو

دررفتگی زانو

یکی از مشکلات شایعی که برای زانو اتفاق می‌افتد، دررفتگی استخوان آن از جای اصلیش است. تصادفات یا زمین خوردن‌های شدید ممکن است، این مشکل را ایجاد کند. حتی در مواردی نیز ممکن است زانو دچار چرخش ناگهانی شود و با دررفتگی روبرو شود. 

به منظور درمان دررفتگی زانو باید ناحیه دررفته به جای اصلی خود باز گردد که در برخی از موارد زانو خود به خود به محل اصلی خود باز خواهد گشت ولی در مواردی نیز به بیمار مسکن تزریق می‌شود و پزشک نسبت به جا انداختن زانو اقدام می‌کند. به صورت کلی روند درمان دررفتگی زانو شش هفته زمان خواهد بود.

روماتیسم مفصلی

روماتیسم مفصلی

روماتیسم مفصلی باعث ایجاد التهاب مفصل و تخریب غضروف زانو می‌شود. به صورت کلی سن افرادی که به این بیماری مبتلا می‌شوند اغلب کمتر از سن ابتلا به آرتروز است.

شکستگی ها

با توجه به اینکه کاسه زانو که در قسمت جلوی زانو قرار دارد، از زانو در برابر آسیب ها و زمین خوردن‌ها محافظت می‌کند، در بسیاری از موارد به همین دلیل این ناحیه در اثر زمین خوردن یا فعالیت‌های ورزشی دچار شکستگی خواهد شد. شکستگی کاسه زانو، شایع ترین و در عین حال، شدیدترین آسیبی است که می تواند زانو را درگیر کند و برای درمان آن جراحی و ثابت نگه داشتن این ناحیه نیاز است.

پارگی مینیسک

مینیسک، قسمتی از غضروف بوده که ما بین مفصل زانو قرار دارد و مانند یک ضربه‌گیر در فعالیت‌های ورزشی عمل کرده و باعث ثابت نگه داشتن زانو می‌شود. متاسفانه، در بسیاری از فعالیت‌های ورزشی مانند فوتبال مینیسک دچار پارگی می‌شود برای درمان پارگی مینیسک با توجه به شدت و میزان آسیب و پارگی از جراحی استفاده خواهد شد.

شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید  آسیب های زانو در ورزش

آسیب در اثر پیچیدگی

در صورتی که زانو به صورت غیر طبیعی بچرخد آسیب‌های ناشی از پیچیدگی ایجاد خواهد شد. انجام فعالیت‌هایی مانند کشتی، فوتبال، بسکتبال و اسکی ممکن است باعث بروز این مشکل شوند. این وضعیت به گونه ای است که پا در یک جهت ثابت می ماند و بدن در جهت مخالف حرکت می کند.

آرتروز زانو

بیماری آرتروز زانو در کشور ما یکی از بیماری‌های شایع است و با راه‌های مختلفی مانند کاهش وزن، تقویت عضلات اطراف زانو و همچنین تغییر سبک زندگی می‌توان تا حدودی از بروز آن جلوگیری کرد یا در بهبود آن تاثیرگذار بود. در صورتی که با رعایت سبک زندگی سالم و استفاده از داروهای ضد التهاب بیمار بهبود پیدا نکند، مجبور به انجام جراحی و تعویض مفصل می‌شود.

پارگی تاندون

بورسیت زانو

بورس‌ها کیسه‌های ظریف بافتی هستند که باعث آسان‌تر شدن حرکت تاندون‌ها می‌شوند و در صورتی که در اطراف کشکک زانو ملتهب شوند، بورسیت زانو ایجاد خواهد شد. از دلایل شایع بروز درد مفصل می‌توان به بورسیت زانو اشاره کرد. این بیماری اغلب بر اثر انجام فعالیت های شدید بدنی ایجاد می‌شود و علائم آن شامل درد، تورم و حساسیت نسبت به لمس است.

پارگی تاندون

تاندون زانو که تاندون پاتلا نیز نام دارد، همراه با عضلات زانو در قسمت جلوی ران، کمک می‌کند تا پا صاف نگه داشته شود. با این که احتمال پارگی تاندون پاتلا در افراد میانسال و یا افرادی که فعالیت‌هایی مانند دو را انجام می‌دهند، بیشتر است، اما احتمال بروز این آسیب در هر رده سنی و برای تمامی افراد وجود دارد.

شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید  8 روش پیشگیری از آرتروز زانو

درمان پارگی تاندون از طریق جراحی با هدف احیای عملکرد انجام می‌شود. با این حال، در بسیاری از موارد، پارگی تاندون جزئی بوده و با استراحت و فیزیوتراپی بهبود پیدا می‌کند.

سخن آخر

در صورتی که با هریک از مشکلات زانو روبرو هستید، توصیه می‌کنیم که در کوتاه‌ترین زمان ممکن نسبت به مراجعه به پزشک متخصص یا ارتوپد اقدام کنید تا از میزان آسیب دیدگی بیشتر به زانو جلوگیری شود. 

دکتر رمضانپورمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر رمضانپور

اولین فوق تخصص جراحی زانو در استان کرج دارای بورد تخصصی ارتوپدی از دانشگاه تهران دارای مدرک رسمی فوق تخصصی جراحی زانو از دانشگاه تهران دارای مدرک دوره فلوشیپ جراحی زانو از دانشگاه اتریش

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *