مینیسک یکی از مهم‌ترین قسمت‌هایی است که در زانو قرار گرفته و یکی از مشکلاتی که برای این قسمت از زانو رخ می‌دهد، پدیدار شدن کیست است. کیست مینیسک با توجه به محل قرارگیری باعث درد و ناتوانی در زانو می‌شود به همین دلیل افرادی که با این مشکل روبرو می‌شوند باید در زمان کوتاهی نیست به درمان اقدامات لازم را انجام دهند. به صورت کلی درمان کیست مینیسک از روش جراحی استفاده می‌شود زیرا این عارضه معمولا بدون جراحی قابل درمان نیست. با توجه به اینکه این بیماری ممکن است در گروه‌های سنی مختلفی رخ دهد ما در ادامه دلایل ایجاد آن و همچنین روش‌های درمان این بیماری را به صورت کامل مورد بررسی قرار داده‌ایم تا در صورت ابتلا به این بیماری اطلاعات دقیقی درباره آن داشته باشید.

کیست مینیسک چیست؟کیست مینیسک چیست؟

مینیسک پد غضروفی شکلی است که به عنوان ضربه‌گیر برای انتقال فشار، افزایش میزان انعطاف پذیری و انتقال مواد مغذی به زانو عمل می‌کند. در صورتی که مینیسک پاره شود، یک کیست کوچک در مجاورت پارگی ایجاد می‌شود که این کیست در واقع به عنوان بخشی از پاسخ درمانی بدن ایجاد می‌شود و به خودی خود مشکلی برای فرد ایجاد نمی‌کند ولی زمانی که پاره شود برای فرد مشکلات متعددی را ایجاد خواهد کرد.

عواملی ایجاد کیست منیسک 

  • آسیب‌های قبلی زانو
  • انجام ورزش‌های چرخشی مانند فوتبال، راگبی و تنیس
  • افزایش سن یا آرتروز زانو 
  • آسیب دیدن رباط‌های زانو مانند پارگی رباط صلیبی جلویی 

علائم کیست منیسک

  • مشخص شدن کیست با کشیدن زانو
  • ایجاد برآمدگی سفت در محل کیست، به خصوص در قسمت خارجی زانو
  • درد، به ویژه در زمان ایستادن روی پای آسیب دیده و افزایش حساسیت نسبت به فشار و درد در امتداد مفصل زانو
شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید  علائمی که خبر از پارگی مینیسک زانو می‌دهد!

علائم کیست منیسکتشخیص کیست مینیسک زانو

اولین قدم برای تشخیص کیست مینیسک سوالاتی است که متخصص زانو از بیماری خواهد پرسید که شامل درد زانو، احساس و شنیدن صدا در زانو، آسیب زانو و … می‌شود. قدم بعدی برای تشخیص کیست مینیسک معاینه فیزیکی است که در این مرحله پزشک زانو شخص را لمس کرده و روی مسیر مفصل داخل یا جانبی زانو یک توده لمس خواهد کرد. پس از معاینه فیزیکی با استفاده از MRI  می‌توان از محل کیست و پارگی‌های آن اطلاعات دقیقی به دست آورد. همچنین می‌توان از سونوگرافی برای تجسم کیست و هدایت آسپیراسیون جهت خالی کردن مایع درون آن کمک کند. 

کیست منیسک چگونه درمان می شود؟

به صورت کلی انتخاب روش درمان کیست مینیسک تا حد زیادی به میزان پیشرفت بیماری و شدت درد آن بستگی دارد. اگر کیست مینیسک در مراحل اولیه خود باشد، معمولا استفاده از روش‌هایی مانند یخ درمانی و داروهای ضد التهابی برای کاهش درد موثر است. همچنین کیست ممکن است با استفاده از بی حس کننده موضعی و یک سوزن کوچک برای برداشتن محتویات کیست ها آسپیره شود. با این حال، این درمان فقط به طور موقت مؤثر است و مایع برمی‌گردد. برخی از پزشکان، برای کنترل شرایط کیست مینیسک، استفاده و تزریق مقدار کمی کورتیزول را پیشنهاد می‌دهند اما جراحی روش قابل قبول‌تری خواهد بود.

جراحی کیست منیسک

معمولا برای جراحی کیست مینیسک زانو از روش جراحی آرتروسکوپی زانو که عملی کم تهاجمی محسوب می‌شود، استفاده خواهد شد. در این روش جراح با استفاده از ابزارهای مخصوص برش‌هایی ایجاد می‌کند که با استفاده از آن مسیر برای دسترسی به کیست و درمان آن باز می‌شود. با درمان پارگی، کیست به خودی خود درمان میشود. در این روش، احتمال بازگشت کیست، معمولا 0 درصد است.

شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید  علائمی که خبر از پارگی مینیسک زانو می‌دهد!

بازگشت به فعالیت‌های گذشته پس از جراحی کیست مینیسکبازگشت به فعالیت‌های گذشته پس از جراحی کیست مینیسک

هرچند باید گفت که کیست منیسک درمان نمی شوند ولی می‌توان با گذشت زمان علائم آن را از بین برد. در صورتی که علائم کیست منیسک ظاهر نشده باشد، هیچ دلیلی برای منع فرد جهت انجام فعالیت های طبیعی و روزانه وجود ندارد. اگر جراحی برای رفع منیسک و رفع فشار آن انجام شود، معمولا بیمار بعد از 3 هفته قادر به انجام فعالیت های قبلی خود خواهد بود.

سخن آخر

کیست مینیسک زانو یکی از بیماری‌هایی است که با استراحت کردن و خودداری از انجام فعالیت‌های سنگین می‌توان تا حدودی  علائم آن را کاهش داد اما به صورت کلی این بیماری درمان مشخصی ندارد. در صورتی که احساس کردید در زانوی خود با توده‌ای روبرو هستید توصیه می‌شود در کوتاه‌ترین زمان ممکن نزد متخصص ارتوپدی مراجعه کنید تا معاینات لازم روی زانوی شما انجام شود و در صورت وجود کیست در همان مراحل اولیه نسبت به درمان آن اقدامات مناسبی انجام شود.

دکتر رمضانپورمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر رمضانپور

اولین فوق تخصص جراحی زانو در استان کرج دارای بورد تخصصی ارتوپدی از دانشگاه تهران دارای مدرک رسمی فوق تخصصی جراحی زانو از دانشگاه تهران دارای مدرک دوره فلوشیپ جراحی زانو از دانشگاه اتریش

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *