درد زانو

Portrait of mixed race girl tying a shoelace before workout


جراحی ارتوپدی به عنوان یک شاخه مهم در علم پزشکی مطرح است. این حوزه به تشخیص، درمان و اصلاح ناهنجاری‌ها، آسیب‌ها و بیماری‌های مفاصل و استخوان‌ها می‌پردازد. هدف اصلی جراحی ارتوپدی بهبود عملکرد و کیفیت زندگی بیماران است.

جراحان ارتوپد متخصص در انجام عمل‌های جراحی مرتبط با مفاصل و استخوان‌ها هستند. آن‌ها می‌توانند با استفاده از روش‌های مختلفی مانند جراحی باز، جراحی لاپاروسکوپیک، جراحی روباتیک و غیره، ناهنجاری‌ها را اصلاح کنند، آسیب‌های مفصلی را ترمیم کنند، بیماری‌های عضلانی-استخوانی را درمان کنند و بهبودی عملکرد بیمار را ایجاد کنند.

جراحی ارتوپدی

مواردی که جراحی ارتوپدی ممکن است در آنها به کار گرفته شود عبارتند از:

  • جایگزینی مفصل: مانند جایگزینی مفصل زانو یا مفصل هیپ.
  • ترمیم شکستگی استخوان: مانند ترمیم شکستگی فکس فمور (شکست استخوان ران).
  • جراحی آرتروسکوپی: مانند تعمیر درجه‌یاری مفصل زانو یا مفصل شانه با استفاده از دستگاه آرتروسکوپ.
  • جراحی بیماری‌های مفصلی: مانند جراحی لیگامانت روده ای یا جراحی کاهش پایینی.
  • اصلاح ناهنجاری‌های مفصلی: مانند کوتاهی یا طولانی شدن استخوان‌ها.

بعد از اینکه پزشک با بیمار صحبت کرد و اطلاعات کافی را در مورد مشکلات وی به دست آورد، او را معاینه می‌کند.

معاینه سیستم حرکتی بیمار توسط پزشک مراحلی را طی می‌کند. پزشک ابتدا نگاه می‌کند. سپس لمس می‌کند. پس از آن اندام را حرکت می‌دهد و در نهایت اندام و به خصوص مفصل را تحت استرس قرار می‌دهد. این موارد، چهار مرحله معاینه سیستم حرکتی بدن انسان هستند.
برای معاینه بیمار توسط پزشک باید بیمار به پزشک اعتماد داشته باشد.بیمار باید حس کند که پزشک به او صدمه نمی‌زند و حس کند که پزشک کار خود را بلد است و به خوبی انجام می‌دهد. بعضی معاینات پزشکی ممکن است کمی دردناک باشند. پزشک سعی می‌کند این معاینات را در آخر انجام دهد. ممکن است پزشک به جز معاینه محلی که مورد شکایت بیمار است محل‌های دیگر را هم معاینه کند. در این صورت بهتر است معاینه محل درد در آخر انجام شود.

جراحی ارتوپدی به عنوان یک شاخه مهم در علم پزشکی

معاینه کودکان به خصوص کودکان با 3-1 سال قدری مشکل است. مسلما معاینه بچه‌ای که در حال گریه است و لگد می‌زند و آرام ندارد، نمی‌تواند اطلاعات کافی را در اختیار پزشک قرار دهد. پزشک در معاینه این بچه‌ها به نکات زیر توجه می‌کند:

شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید  تاثیر دیابت بر آرتروز زانو

در بدو ورود بیمار به اطاق پزشک، او ابتدا با والدین بیمار صحبت می‌کند. چند دقیقه وقت لازم است تا کودک متوجه شود پزشک فرد مورد اطمینانی است و قصد صدمه زدن را به او ندارد.

بچه‌ها دوست ندارند غریبه‌ها بدن آنها را معاینه کنند ولی دوست دارند از لباسشان تعریف شود. به همین علت بسیاری از پزشکان در حالی که از کفش زیبای یک بچه تعریف می‌کنند این فرصت را به دست می‌آورند تا لگن و زانوی او را در حین حرکت دادن پای او معاینه کنند.

بچه‌ها دوست ندارند لخت شوند. به همین علت در صورتی که نیاز به درآوردن لباس‌های بچه باشد این کار در آخر معاینه انجام می‌شود.

نگاه کردن

نگاه کردن اولین مرحله معاینه ارتوپدی است. برای معاینه اندام بیمار، باید لباس آن قسمت از اندام کاملا کنار زده شود. نمی‌شود یک زانو را به درستی از روی شلوار معاینه کرد. به همین خاطر به بیماران توصیه می‌شود قبل از معاینه یک لباس راحت بپوشند تا درآوردن و پوشیدن آن در مطب پزشک راحت باشد. در حین نگاه کردن پزشک به نکات زیر بیشتر دقت می‌کند:

  • مستقیم بودن اندام و درازی و کوتاهی آن و هرگونه تغییر شکل دیگر
  • متورم بودن مفاصل
  • لاغر بودن عضلات
  • محل زخم قبلی یا زخم جراحی قبلی
  • لمس کردن

در لمس کردن پزشک به نکات زیر دقت می‌کند. نکته مهم این است که پزشک ها معمولا محل دردناک اندام را آخر همه لمس می‌کنند:

  • گرم بودن پوست
  • سفت بودن بافت
  • فشار دادن بافت برای یافتن محلی که با فشار آن شدت درد بیشتر می‌شود.
  • بررسی حس لمس در مشکلات عصبی.
شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید  وقتی زانو درباره سلامت شما سخن می‌گوید!

دکتر رمضانپورمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر رمضانپور

اولین فوق تخصص جراحی زانو در استان کرج دارای بورد تخصصی ارتوپدی از دانشگاه تهران دارای مدرک رسمی فوق تخصصی جراحی زانو از دانشگاه تهران دارای مدرک دوره فلوشیپ جراحی زانو از دانشگاه اتریش

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *