یکی از مشکلات شایع که بسیاری از افراد در زمان راه رفتن با آن روبرو می‌شوند، خالی کردن زانو عدم کنترل آن است. خالی کردن زانو مشکلی است که ممکن است افراد در سنین مختلف با آن روبرو می‌شوند و ممکن است تکرار پی در پی آن باعث نگرانی افراد شود. ما در این مقاله علت خالی کردن زانو و همچنین روش‌های درمانی آن را مورد بررسی قرار داده‌ایم تا اگر شما هم با این مشکل روبرو هستید بتوانید راه درمانی مناسبی را انتخاب کنید و این مشکل را برطرف کنید.

خالی کردن زانو چیست؟

خالی کردن زانو چیست؟

خالی کردن زانو شرایطی است که فرد در زمان راه بالا و پایین رفتن از پله، راه رفتن یا انجام برخی کارها در زانو خود احساس شل شدگی و ضعف کرده و تعادل خود را از دست می‌دهد. این مشکل به دلیل آسیب دیدگی رباط زانو اتفاق می‌افتد ولی عوامل دیگری در به وجود آمدن آن تاثیرگذار خواهند بود. نکته قابل توجه آن است که زمانی که زانو دچار ناپایدار می‌کنید ممکن است در زانوی خود صدای تق تق نیز بشنوید.

انواع خالی کردن زانو

به صورت کلی خالی کردن زانو در دو نوع مختلف رخ می‌دهد که عبارتند از:

  • ناپایداری اولیه زانو

در این نوع از خالی کردن زانو، زانوی فرد به صورت کامل خالی کرده و در می‌رود. این مشکل به دلیل آسیب دیدگی و نقص یکی از رباط‌ها رخ می‌دهد و هرچند ممکن است در همان لحظه فرد دردی احساس نکند ولی درد زانو زانوی وی پس از مدتی نمایانگر خواهد شد. همچنین در این حالت ممکن است زانو به دلیل خونریزی داخلی یا آسیب دیدگی دچار تورم شود. در رفتگی مکرر زانو ممکن است مشکلاتی مانند آرتریت را به همراه داشته باشد. به صورت کلی ناپداری اولیه زانو در بسیاری موارد نیاز به جراحی خواهد داشت زیرا آسیب‌های زیادی به زانو وارد شده است. 

  • ناپایداری ثانویه زانو
شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید  خواب رفتگی دست و پا: علت، علائم و روش‌های درمان

زمانی شاهد ناپایداری ثانویه زمانی هستیم که زانو به دلیل وجود آسیب دچار درد شود. در این حالت عضلات چهار سر ران برای کاهش فشار روی زانو شل می‌شوند که همین امر باعث می‌شود تا فرد در پای خود احساس سستی داشته باشد.  ناپایداری ثانویه زانو به دنبال مشکلاتی مانند پارگی مینیسک یا آرتریت ایجاد خواهد شد.

علت خالی کردن زانو

علت خالی کردن زانو

به صورت کلی خالی کردن زانو به دلایل مختلفی رخ می‌دهد که از شایع‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • پارگی رباط

یکی از شایع‌ترین دلایل خالی کرد زانو، پاره شدن یکی از رباط‌های زانو است. زانو شامل چهار رباط اصلی است که در حفظ تعادل زانو نقش بسیار مهمی ایفا می‌کنند. آسیب دیدن و پارگی هرکدام از این رباط ها باعث می‌شود تا زانو ثبات خود را از دست داده و فرد تعادلی در زمان راه رفتن خود نداشته باشد.

  • پارگی مینیسک

 مینیسک‌ها دو غضروف‌هایی هستند که به عنوان ضربه‌گیر در زانو قرار گرفته اند. پارگی مینسیک زانو معمولا در میان افراد ورزشکار و رقصنده بسیار رایج است و با درد بسیاری در زانوی فرد همراه خواهد بود.

  • ساییدگی غضروف زانو

یکی دیگر از دلایل خالی کردن زانوها ساییدگی غضروف و آرتروز است. با افزایش سن، مفصل زانو دچار ساییدگی شده و به مرور زمان این موضوع باعث تخریب تدریجی مینیسک زانو و آسیب به سایر بخش های زانو می‌شود.

  • ضعف عضلات زانو

افزایش سن یا سابقه برخی مشکلات و آسیب های زانو در گذشته، باعث می‌شود تا به مرور عضله زانو ضعیف و سست شود و این موضوع میتواند با ناپایداری زانو همراه باشد.

  • ناپایداری کشکک زانو
شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید  رازهای پشت صدا دادن و تق تق زانو: علل، راه‌های پیشگیری و درمان آن

گاهی خارج شدن زانو از جای خود خالی کردن آن را به همراه دارد که معمولا در اثر وارد شدن ضربه یا تصادف رخ می‌دهد.

  • بالا رفتن سن

زانوها و عضلات به دلیل بالا رفتن سن دچار فرسایش می‌شوند که این مشکل خالی کردن زانو را به همراه خواهد داشت.

تشخیص خالی کردن زانو

متخصص زانو به منظور تشخیص خالی کردن زانو از ابزار خاصی استفاده می‌کند. همچنین وی با بررسی علائم می‌تواند علت خالی می‌تواند علت خالی کردن زانو را تشخیص دهد. روش موثری که بسیاری از پزشکان برای تشخیص خالی کردن زانو مورد استفاده قرار می‌دهند، ام آر آی است که کمک بسیاری به تشخیص صحیح پزشک خواهد کرد.

درمان خالی کردن زانو

درمان خالی کردن زانو

به منظور درمان خالی کردن زانو ابتدا باید دلیل به وجود آمدن آن مشخص شود. به منظور درمان از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود که عبارتند از:

  • فیزیوتراپی

فیزیوتراپی از جمله روش‌هایی است که برای درمان خالی کردن زانو مورد استفاده قرار می‌گیرد. در صورتی که خالی کردن زانو به دلیل آسیب به عضلات، استخوان‌ها و مینیسک زانو باشد از این روش می‌توان برای بهبود عملکرد زانو بهره‌مند شد.

  • تمرینات حرکتی

تمرینات حرکتی و اصلاحی در برخی موارد باعث بهبود عملکرد زانو می‌شوند. از جمله این تمرینات می‌توان به سر دادن پاشنه، بلند کردن پا و خم کردن زانو اشاره کرد که توسط متخصص به بیمار توصیه می‌شوند. 

  • بریس زانو

استفاده از بریس زانو باعث می‌شود تا زانو پایدار نگه داشته شود و از خالی کردن آن جلوگیری شود.

  • جراحی زانو

اگر سایر روش‌های درمانی گفته شده برای بیمار جواب ندهد، متخصص زانو از جراحی کمک خواهد گرفت تا فرد بتواند به زندگی عادی خود باز گردد و به راحتی راه برود.

شاید این مطلب را هم دوست داشته باشید  درد عصبی زانو: علت‌ها، علائم، تشخیص و درمان

سخن آخر

خالی کردن زانو یکی از مشکلات شایع برای افراد بسیاری است که در این مقاله علت به وجود آمدن آن را مورد بررسی قرار دادیم در صورتی که شما هم با این عارضه روبرو شده‌اید در کوتاه‌ترین زمان ممکن نسبت به درمان و مراجعه به متخصص زانو اقدام کنید تا بتوانید از آسیب بیشتر به زانوی خود جلوگیری کنید.

دکتر رمضانپورمشاهده نوشته ها

Avatar for دکتر رمضانپور

اولین فوق تخصص جراحی زانو در استان کرج دارای بورد تخصصی ارتوپدی از دانشگاه تهران دارای مدرک رسمی فوق تخصصی جراحی زانو از دانشگاه تهران دارای مدرک دوره فلوشیپ جراحی زانو از دانشگاه اتریش

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *